דף מידע להורים בנושא מחלת הפוליו
מחלת הפוליו (Poliomyeliyis), היא מחלה זיהומית הנגרמת על ידי נגיף (וירוס) הפוליו, השייך לקבוצת נגיפי המעיים. מועבר מאדם לאדם. הנגיף חודר דרך הפה, ומופרש בצואה. רוב מקרי ההדבקה באדם הם ללא תסמינים- הנדבקים אינם מפתחים סימני מחלה או מפתחים סימנים קלים.
למחלה שלוש צורות:
· הצורה השכיחה היא שאין כלל סימני מחלה (מעל 90% של הנדבקים)
· הצורה השנייה (כ-10% של הנדבקים) – החולה סובל ממחלה קלה עם חום, כאבי ראש, כאב בטן, כאב גרון, בחילה והקאות, ומבריא ממנה תוך כמה ימים. לעיתים רחוקות מאוד יכולים להופיע סימני דלקת קרום המוח.
· הצורה השלישית- הנדירה ביותר ומתאימה לישראל (ב-1 מתוך1,000 נדבקים), היא הצורה השיתוקית, (Paralytic) בה הנגיף חודר למערכת העצבים המרכזית. מופיע שיתוק של האיבר שנפגע עם כאב חזק מאוד בשריר. עוצמת השיתוק תלויה במספר תאי העצב שנפגעו, והוא מתקדם כל עוד נמשך החום. השיתוק פוגע יותר בגפיים התחתונות. מצב זה מכונה "שיתוק ילדים".
העברת הנגיף אינה מועברת באמצעות מי השתייה בישראל ואין צורך בהרתחת המים.
חיסון נגד פוליו הוא האמצעי היעיל ביותר למניעת המחלה. החיסונים בטוחים ויעילים. החיסון המשולב נגד פוליו ניתן מגיל חודשיים. בשלב זה אין המלצה להקדים את החיסון. משרד הבריאות ממליץ להשלים חיסון לכל הילדים עד גיל 6 שנים שאינם מחוסנים לפי תוכנית החיסונים לפוליו.
טיפות החלב מבצעות כעת פנייה יזומה להורים לילדים בקבוצת גיל זו שטרם השלימו את חיסוני השגרה.
כדי לוודא כי ילדכם מחוסן על פי תוכנית שגרת החיסונים בגיל הילדות מומלץ לפנות:
· ילדים עד גיל 6 שנים- יש לפנות לאחות בטיפת חלב שם מטופל הילד
· ילדים בכיתה א' עד כיתה ט'- יש לפנות לחברת נטלי: 1-700-504-121
· לילדים מכיתה ט' עד יב'- יש לפנות ללשכת הבריאות המחוזית של משרד הבריאות.
רחיצת ידיים חיונית ביותר במניעת העברת המחלות.
יש להקפיד על כללי ההיגיינה, במיוחד על רחיצת ידיים במים וסבון במשך כ-20 שניות, לאחר יציאה מהשירותים, לפני מגע עם אוכל ולאחר החלפת חיתולים של תינוקות.
גלית אמוזיג - אחות אחראית פרופ' חייים ביבי - מנהל המחלקה